Великие Украинцы
ИНТЕР
рос
укр
В╕део
генеральний спонсор
Новини
Про проект
Концепц╕я проекту
Ведуч╕ проекту
Команда проекту
TOP 11-100
Голосування
Телеформат
Постат╕
Адвокати
╤нш╕ Велик╕
FAQ
Точка зору
Форум
Зворотний зв'язок
Партнери
Тема

Правила форуму
В╕та╓мо, гостю
Вх╕д
Ре╓страц╕я
Форум
»
Про проект
»
╤стор╕я Укра╖ни
»
Приклад вза╓мопроникнення культур
»
«
<
1
2
3
4
5
>
->
»
Gero
Пов╕домлень:
1742
Приклад вза╓мопроникнення культур
(Наглядний приклад недавньо╖ ╕стор╕╖)
23.09.2008 11:17
Пов╕домлень:
237
Перегляд╕в:
3026
ОСТРОВЕРХОВА, КОЛЕКЦ╤Я
– велика колекц╕я антиквар╕ату, з╕брана у Львов╕ у 1945–1989 приватним колекц╕онером Миколою Олекс╕йовичем Островерховим. Питання про ╖╖ приналежн╕сть громад╕ м╕ста викликало судовий процес у 1989–1993.
М.О. походив ╕з родини малоземельних рос╕йських дворян, як╕ п╕шли на сп╕впрацю ╕з б╕льшовиками. Вперше М.О. зявився у Львов╕ в 1945, прибувши з Одеси й оселився у незаселен╕й на той час в╕лл╕ Дз╕в╕нського за адресою вул. Пушк╕на 21 (тепер Генерала Чупринки 21). Як ╕ для переважно╖ б╕льшост╕ тогочасних "визволител╕в", поселення в╕дбулося у житл╕ з готовим умеблюванням ╕ нав╕ть посудом, як╕ залишилися в╕д попередн╕х власник╕в.
Оф╕ц╕йно М.О. мав профес╕ю художника-декоратора Льв╕вського оперного театру, певний час в╕в аматорський театральний гурток Льв╕вського державного ун╕верситету ╕мен╕ ╤вана Франка. Користуючись тим, що його брат – Олекс╕й Островерхов служив у льв╕вському управл╕нн╕ НКВС (згодом МДБ ╕ КДБ), М.О. активно скуповував за безц╕нь на закритих розпродажах для компарт╕йно╖ номенклатури ╕ сп╕вроб╕тник╕в спецслужб антикварн╕ мебл╕, посуд, книги ╕ прикраси, як╕ походили ╕з жител репресованих або депортованих мешканц╕в м╕ста. Однак там, при скуповуванн╕ ц╕нностей в╕н змушений був ╕нод╕ поступатися б╕льш впливовим за парт╕йним рангом "ценителям искусства и старины" або ╖хн╕м повноважним представникам. Тому, не чекаючи на оголошення чергових розпродаж╕в, М.О. задля поповнення сво╓╖ колекц╕╖ д╕яв ц╕лком самост╕йно.
Маючи завдяки братов╕ необмежений доступ до адресних книг у льв╕вських житлово-експлуатац╕йних конторах, п╕д виглядом представника м╕ських комунальних служб нав╕дувався до помешкань самотн╕х старих людей – колишн╕х аристократ╕в, державних службовц╕в або член╕в ╖хн╕х с╕мей, що зазвичай були позбавленими пенс╕╖ радянською владою. М.О. д╕яв у два етапи– спочатку вив╕дував, чи ╓ в житл╕ антикварн╕ пам’ятки. Згодом, прийшовши до них знову, залякуючи репрес╕ями, можливим примусовим виселенням або пропонуючи м╕зерн╕ грош╕ чи нав╕ть продукти, М.О. заволод╕вав ╖хн╕м антиквар╕атом. Через так╕ д╕╖ у новосформован╕й колекц╕╖ М.О. опинилися реч╕ в╕домих у св╕й час льв╕вських приватних колекц╕онер╕в– граф╕в Семенських, Водз╕цьких, Драгойловських, професор╕в К. Бартеля, В. Зайончковського, С. Рудницького ╕ комерсанта Г. Бехтльофа. Окр╕м антикварних мебл╕в ╕ пам’яток декоративно-ужиткового мистецтва, у 1946–50 М.О. заволод╕в великою колекц╕╓ю музичних плат╕вок м╕жво╓нного пер╕оду, як╕ належали Льв╕вському рад╕о. Серед предмет╕в колекц╕╖ були також предмети громадських колекц╕й Львова (зокрема, експонати з Музею Льв╕всько╖ опери– зокрема 599 театральних еск╕з╕в Х╤Х – початку ХХ ст.) ╕ детал╕ оздоблення Зали зас╕дань колишнього Галицького Кра╓вого Сейму (тепер актова зала Льв╕вського нац╕онального ун╕верситету ╕мен╕ ╤вана Франка), Будинку вчених, окремих закритих на той час для в╕дв╕дування в╕руючих льв╕вських костел╕в.
. Переважна б╕льш╕сть антикварних ╕ бук╕н╕стичних книг, журнальних п╕дшивок, як╕ потрапили до колекц╕╖ М.О., походила ╕з публ╕чних ╕ приватних б╕бл╕отек Львова, Харкова, Б╕ло╖ Церкви. Книги колекц╕╖ Х╤Х-першо╖ половини ХХ ст. загалом стосувалися мистецтвознавства та ╕стор╕╖ мистецтва.
Всього колекц╕я, яку в нечесний спос╕б з╕брав М.О., нал╕чувала 4252 предмети. Серед предмет╕в колекц╕╖ були 32 картини к╕нця XV╤╤╤-Х╤Х ст., 1,5 тис. порцелянових ╕ фаянсових вироб╕в XV╤╤╤-Х╤Х ст. як сх╕дного походження, так ╕ виробництва в╕денських, дрезденських, майсенських ╕ севрських мануфактур; вироби ╕з ср╕бла; кришталев╕ люстри ╕ вироби з художнього скла ╕ бронзи Х╤Х-ХХ ст.; декоративн╕ емал╕; вироби ╕з слоново╖ к╕стки та ц╕нних пор╕д дерева з кра╖н П╕вденно╖ ╕ П╕вденно-Сх╕дно╖ Аз╕╖. К╕льк╕сть з╕браних мебл╕в (окремих предмет╕в ╕ гарн╕тур╕в XV╤╤╤-Х╤Х ст) колекц╕╖ нал╕чувала 600 екземпляр╕в, тому в житлових к╕мнатах першого поверху будинку М.О. можливо було пересуватися лише боком.
Як колекц╕онер М.О. був дилетантом, який ус╕ляко приховував в╕д широкого загалу свою колекц╕ю ╕ не мав жодного уявлення про належний стан збереження з╕браних ним речей. Зокрема, в╕н склеював розбитий порцеляновий ╕ фаянсовий посуд нев╕дпов╕дним кле╓м, частину антикварних мебл╕в тримав у п╕двал╕, а р╕зьблену японську скриню XV╤╤╤ ст. розпиляв на частини, як╕ пов╕сив для прикраси на ст╕ну. Як виявилося згодом, не гребував М.О. ╕ придбанням краденого, а за проведення мистецтвознавчих експертиз окремих предмет╕в розплачувався продаючи ср╕бн╕ реч╕ ╕з серв╕з╕в. На територ╕╖ Личак╕вського цвинтаря, в к╕нц╕ 70-х дбаючи про майбутн╕й в╕дх╕д у в╕чн╕сть М.О. самов╕льно захопив гроб╕вець Х╤Х ст. на престижному 60-му пол╕, хоча тод╕шня адм╕н╕страц╕я кладовища пропонувала йому м╕сце для майбутнього поховання у гроб╕вц╕ в ╕ншому м╕сц╕.
Читаю лише конструктив. Хамство ╕ матюки на╖вного гомосексуального психопата vote , буйнобожев╕льного ол╕гофрен╕чного иванка та ╕ншого обд╕леного ╕ звиродн╕лого кацапомоскалья ╕гнору╓ться:)
150769
Пов╕домлень:
1329
09.10.2008 15:53
Анди.
Геро не проводит параллели между комуняками и москалями.Он уже писал об этом.Его обвинения надо относить в адрес камуняк,а не москалей,что не возможно,ибо в силу исторических причин он с комуняками и москалями познакомился одновременно,а сегодняшняя Россия далеко не только ему одному напоминает ту совковую,совсем не далекую.
Я ярый антисавэтчик и антикамуняка.Этим все сказано.
Gero
Пов╕домлень:
1742
09.10.2008 15:58
╤ до реч╕, коли сссер╕вський режим валився н╕хто радянсько╖ влади в Галичин╕ не захищав ╕ все "радянське" тихо сповзло у "рос╕йськ╕сть":)
Читаю лише конструктив. Хамство ╕ матюки на╖вного гомосексуального психопата vote , буйнобожев╕льного ол╕гофрен╕чного иванка та ╕ншого обд╕леного ╕ звиродн╕лого кацапомоскалья ╕гнору╓ться:)
Andy
Пов╕домлень:
2165
09.10.2008 17:09
номер,
ответ неправильный. Мне, лично, современная Россия нисколько не напоминает бывший СССР. А почему? А потому, что я жил при обеих властях и вижу разницу. Россия напоминает мне обыкновенную империю. Современную империю. Так, как сейчас ведет себя Россия, ведет себя любая империя, что Римская, что Византийская, что Германская, что Британская, что американская. Просто Россия проигрывает информационную войну. Но это никогда и не было ее сильной стороной. Поэтому она такая плохая, а все остальные такие белые и пушистые. Я тут недавно постил интервью одного грузинского правозащитника про ситуацию в современной Америке. Почитай внимательно.
А еще можешь распросить у геро какая империя и зачем вооружала польскую армию, которая угрохала в свое время назалежнисть галычины. Слышал от геро прокльони в ее адресс?
150769
Пов╕домлень:
1329
09.10.2008 17:20
А еще можешь распросить у геро какая империя и зачем вооружала польскую армию, которая угрохала в свое время назалежнисть галычины. Слышал от геро прокльони в ее адресс?
Анди
А СССР не был империей? про польскую армию спрашиваю.
Геро?
Что там произошло? Прокленов не слышал,опять же наверное из за большей отдаленности тех исторических событий в хронологическом порядке и опять же из-за отсутствия явной видимости и возможности повторения тех событий(польская армия) сегодня.Так сказать более меньшая значимость в сравнении с Россией,СССР и историей Украины.
Andy
Пов╕домлень:
2165
09.10.2008 17:27
явной видимости и возможности повторения тех событий(польская армия) сегодня
номер,
вот в этом соглашусь с тобой на все сто. В кое-каком, уже тоже отдаленном, от нас периоде, камерады считали французскую армию самой сильной в Европе. Но французы не пожелали сражаться, как это сделали их отцы в 1914. Врядли пожелают сражаться и потомки тех поляков.
150769
Пов╕домлень:
1329
09.10.2008 17:53
Слышал от геро прокльони в ее адресс?
Опять же добавлю,что наверное не обязательно ждать объективной оценки всех исторических событий от всех на форуме,так и в жизни.
Я вот неделю назад зашел на сайт МИД Росси и почитал "рассекреченные архивы по УОН-УПА"..А потом коменты человека,занимавшегося этим-генерал-майора ФСБ, в Русской газете..,ну и соответственно коменты форумчан на "Кореспонденте" по этой статье...
ФСБ в коментах всех предателей назвало националистами-упистами,всех без исключения.под предателями и упистами они подразумевают и полицаев-старост в деревнях на востоке Украины и антисоветчиков всех времен и мастей,бывших эссер,махновцев,петлюровцев.К главным победам УПА отнесли битву под Бродами....Свидетельские показания-людей явно не имевших отношения к ОУН и УПА.Одного выгнали из ВКПБ,он в войну был на стороне немцев.Себя считает антикомунистом,сведетельствует о бодобных себе называя их оуновцами и тд.Весело вобщем....на официальном сайте МИД России.Вопрос в том,кто его читает и какие делает выводы и на каком основании.Так к чему я клоню.Я не призываю тебя,как ярого сторонника исторической справедливости после прочтения явной фальсификации этих "секретов УПА" слать проклены в адрес Кремля,или "Иванкам" с "Кацапами"...Я просто хочу,что-бы ты объяснял им где правда,а где ложь и не только в тех событиях и трактовках,которые касаются запада и их трактовки нашей истории,но и востока и их трактовки нашей истории.Считаю,что так будет справедливо.
Gero
Пов╕домлень:
1742
09.10.2008 18:30
Анд╕,
ну ╕ що що Франц╕я проти ЗУНР польську арм╕ю Галлера озбро╖ла?:) А ще льотчики в т╕й арм╕╖ були американц╕(к╕лька ╖х нав╕ть загинуло). Компенсац╕╓ю за вс╕ "мудрування" Франц╕╖ стало л╕то 1940 р. + Що це в тебе за на╖вний максимал╕зм?:)З прокльонами:)) Апол╕т╕чно рассуждаешь, Дарагой:)
Номер,
Рос╕я взяла курс на повну реаб╕л╕тац╕ю СССР. ╤ в цьому сенс╕ ╖╖ бонзам виправдовувати будь-як╕ нац╕онально-визвольн╕ рухи у колишн╕х ╕мперських окра╖нах це нова ╕деолог╕чна криза. Под╕бна проблема була певнийчас у Польщ╕ коли вир╕шувалося питання про АК. Примирилися вс╕ колишн╕ супротивники. ╤ н╕чого надзвичайного катастроф╕чного не сталося. ╤спанц╕ примирилися у постфранк╕стський пер╕од. Знову ж таки без оглядок на "дядю".
Ц╕каве ╕нше питання, що заважа╓ примиритися в Укра╖н╕?)
anarchyst
Пов╕домлень:
1839
09.10.2008 19:20
Ц╕каве ╕нше питання, що заважа╓ примиритися в Укра╖н╕?
В рамках отдельно взятого форума - ты мешаешь.
Этот пост содействует делу Света. Одобрен Ночным Дозором Днепропетровска.
Gero
Пов╕домлень:
1742
09.10.2008 19:25
А може ти, Ано...сте?:)))
Iwanko
Пов╕домлень:
2788
10.10.2008 1:25
Большая разница в примирении в Испании и у нас. Там быстро забыли всякую разьединяющую идеологию, а тут в открытую тащат фашистскую идеологию и удивляються "чого вы на цураетесь?". Отвечаю - ваш Шухевич был офицером Абвера, он ваш кумир. Сначала предает ваша Церковь всех предателей анафеме(шлюхевичей ваших).. потом подумаем.
Мой друг - Путин
«
<
1
2
3
4
5
>
->
»