Великие Украинцы

Тема

« < 1 2 3 4 > »
Пов╕домлень: 9
Ви погоджу╓тесь з результатами передач╕?
17.05.2008 20:19
Пов╕домлень: 31
Перегляд╕в: 1649
Опитування
Ви вважа╓те, що результати голосування правильн╕ чи неправильн╤?
Так, результати голосування правильн╕ (11 голос╕в / 26.19%)
Н╕, результати голосування неправильн╕ (31 голос╕в / 73.81%)
К╕льк╕сть респондент╕в: 42
Пропоную провести голосування щодо того, чи погоджу╓тесь ви з результатами передач╕ "Велик╕ Укра╖нц╕".
Пов╕домлень: 6
19.05.2008 16:43
П╕дступна фальсиф╕кац╕я шусттер╕в, ╕нтер╕в, табачник╕в та дон╕в розкрита!!! З Шевченка, Франка, Лес╕... корона не спада╓, вони для вс╕х залишаються Великими ╕ це доводити не треба. А от бандера, незважаючи на увесь супротив по -праву заян╕в м╕сце у тр╕йц╕ найвеличн╕ших. Ярославу - м╕сце у к╕нц╕ першо╖ десятки, Амосову у друг╕й. Шкода лише, що вже у першому тур╕ фальсиф╕кац╕я не дозволила потрепити до НАЙкращих 11 та 12 у к╕нцевому п╕дсумку гетьману Мазеп╕ та генералу Шухевичу.
Пов╕домлень: 94
19.05.2008 16:48
Це ганьба. Нехай краще вчать ╕стор╕ю. По-перше, спитали б у Ярослава, чи в╕н укра╖нець. Ц╕каво, щоб в╕н в╕дпов╕вю Щодо ╕стор╕╖. Найб╕льш ймов╕рне те, що Соф╕я Ки╖вська - це зовс╕м не Ярославове надбання.

Розпов╕да╓ зав╕дувач в╕дд╕лу науково-╕сторичних досл╕джень Нац╕онального запов╕дника «Соф╕я Ки╖вська», доктор ╕сторичних наук Над╕я Н╤К╤ТЕНКО:

— ╤снують письмов╕ джерела, з яких можна д╕йти висновку, що засновником Соф╕╖ був князь Володимир Святославович. Це, наприклад, хрон╕ка Т╕тмара Мерзебурзького, н╕мецького ╓пископа, який помер 1018 року, — тобто сучасника Володимира та Ярослава. В╕н згаду╓ Соф╕йський монастир, а отже, ╕ однойменний храм у Ки╓в╕ п╕д 1017—1018 роком. Це й слова митрополита ╤лар╕она про те, що, як свого часу б╕бл╕йний цар Соломон завершив починання свого батька Давида, добудувавши ╢русалимський храм, Ярослав завершив починання Володимира — спорудження Соф╕╖ Ки╖всько╖. Проте найавторитетн╕шими вважаються л╕тописн╕ джерела, хоча вс╕ вчен╕ розум╕ють, що л╕тописи, як╕ д╕йшли до нас, — тенденц╕йн╕. Це ╕стор╕ограф╕я Ярослава та його нащадк╕в, адже решта д╕тей Володимира або померли, або загинули у братовбивч╕й в╕йн╕, ╕ фактично на Рус╕ утвердився р╕д Ярославич╕в.

Для нас дуже важливо було знайти п╕дказку в самому храм╕. Живопис, як я його ╕нтерпретую, св╕дчить однозначно: засновник — Володимир. Та самих лише ╕нтерпретац╕й не досить. Ми шукали граф╕то, напис на ст╕н╕, що м╕г би п╕дтвердити — або спростувати — нашу теор╕ю стосовно б╕льш ранньо╖ дати заснування храму. (Кажу «ми», бо досл╕дження я проводила сп╕льно з молодим колегою В’ячеславом Корн╕╓нком, в╕н спец╕ально займа╓ться граф╕т╕, веде цю тему, я — його науковий кер╕вник.) ╤ — знайшли!

Виявлений нами напис ун╕кальний насамперед тим, що м╕стить точну дату (датованих граф╕т╕ не так ╕ багато), — продовжу╓ свою розпов╕дь Над╕я Микола╖вна. — Ця дата — 6530 р╕к в╕д сотвор╕ння св╕ту, або 1022 р╕к в╕д Р╕здва Христового. Дал╕ йде такий текст: «О Пасци Златой Господственной дни прОсти». «ПрОсти» (не плутати з «простИ») — грецьке слово, яке й сьогодн╕ вимовля╓ться п╕д час богослуж╕нь ╕ означа╓: «ст╕йте р╕вно, будьте уважн╕». В╕дпов╕дно, знайдений нами напис означа╓: «1022 року в дн╕ Золотого Господственного Великодня будьте уважн╕, пильнуйте». Чому треба було бути пильними? Тому що 1022 року Великдень випав саме на Благов╕щення — 25 березня за старим стилем. Такий зб╕г називають Кир╕опасхою, або Великоднем Господственним, тобто справжн╕м, ╕стинним. Зг╕дно з церковним переказом, Христос воскрес 25 березня 31 року (ц╕╓╖ думки дотримувався Д╕он╕с╕й Малий). Вважалося, що друге пришестя Христа теж в╕дбудеться на Кир╕опасху. Люди з трепетом чекали на Друге Пришестя ╕ Страшний суд. Ще св╕жою була в пам’ят╕ братовбивча усобиця 1015—1019 рр., коли загинули Борис ╕ Гл╕б, Святополк, помер князь Володимир. У ц╕ непевн╕ часи люди часто замислювалися над майбутньою розплатою за гр╕хи...

Зб╕г двох свят — Великодня ╕ Благов╕щення — трапля╓ться дуже р╕дко. Наприклад, у Х╤ стол╕тт╕ — 1011, 1022 ╕ 1095 рок╕в. Бачите, як ч╕тко встановлюються часов╕ ор╕╓нтири? Наш запис ф╕ксу╓ верхню можливу часову межу появи Соф╕╖. Адже його зроблено на фресц╕, а отже, на той час собор уже стояв, був прикрашений моза╖кою та розписами. Це означа╓, що л╕тописний 1037 р╕к аж н╕як не може бути датою заснування Соф╕╖ ╕ нав╕ть завершення буд╕вництва. Але й дата, зазначена у Новгородському л╕топис╕ — 1017 р╕к, — не в╕дпов╕да╓ реал╕ям. Там написано, що цього року «Ярослав иде к Берестию, и заложена бысть Святая София Кыеве». Однак 1017 року Ярослав уперше с╕в у Ки╓в╕. Ось в╕н освятив Соф╕ю ╕ вл╕тку 1018 року п╕шов до Берестя, де воював з╕ Святополком та Болеславом Хоробрим, зазнав нищ╕вно╖ поразки ╕ «с четырьмя мужи бежал к Новугороду». ╤ закнязював у Ки╓в╕ остаточно 1019 року. Отже, в нього не було н╕ часу, н╕ можливостей закласти 1017 року храм ╕ повн╕стю завершити його буд╕вництво до 1022 року.

— Ск╕льки ж рок╕в будували Соф╕ю?

— Я вирахувала цей терм╕н. Р╕ч у тому, що в давн╕х Святцях збереглися дн╕ освячення Соф╕╖ — 4 листопада та 11 травня. Року не зазначено. Цього й не було потр╕бно. Р╕к у р╕к знову й знову святкувався «день народження», оновлення храму. Однак д╕м Господа м╕г бути освячений т╕льки в день Господа — в нед╕лю. Т╕льки якщо храм був, прим╕ром, Миколаю присвячений, його могли освятити у День Святого Миколая, Георг╕ю — у День Георг╕я. А ╕нш╕ храми, зокрема Соф╕╖, освячувалися в нед╕лю. ╤ якщо ми з вами в╕зьмемо як верхню межу 1022 р╕к, можемо дуже ч╕тко визначити, коли ж 11 травня й 4 листопада випадали на нед╕лю. Отож, 4 листопада випало на нед╕лю 1011 року, а 11 травня — 1018 року. Таким чином, 4 листопада 1011 року Соф╕ю було закладено. Освятили м╕сце, де мав стояти престол майбутнього храму (це був ц╕лий ритуал: викопували заглиблення, у нього вм╕щували закладний кам╕нь ╕ зверху встановлювали хрест). А освячення престолу, тобто в╕дкриття храму, вх╕д до нього, в╕дбулося вже за Ярослава, 11 травня 1018 року, саме перед походом його на Берестя. Тобто Ярослав прийшов до влади, завершив розпочате батьком — освятив собор, а потому вирушив у в╕йськовий пох╕д. З цих дат можна зробити висновок, що Соф╕ю побудували за с╕м рок╕в. С╕м — сакральне число. Р╕вно с╕м рок╕в споруджувався ╢русалимський храм — сакральний прообраз ус╕х християнських храм╕в, а також Десятинна церква. Соф╕я не була винятком. Задовго до сенсац╕йно╖ зна­х╕дки у Над╕╖ Н╕к╕тенко сформувався св╕й, особливий погляд на ╕стор╕ю собору, його розписи, символ╕ку арх╕тектурних форм. Розмовляючи з досл╕дницею, я мимовол╕ згадувала свою першу зустр╕ч ╕з нею у ст╕нах Свято╖ Соф╕╖ к╕лька рок╕в тому. Екскурс╕я запов╕дними куточками храму супроводжувалася захоплюючими розпов╕дями. Ми стояли в центральн╕й частин╕ храму. На б╕чних ст╕нах були зображен╕ вервечки ошатно вбраних людей: з одного боку — ж╕нки, з ╕ншого — чолов╕ки. А м╕ж ними, якраз навпроти в╕втаря, була потр╕йна аркада, яка не збереглася. Над нею проходила зах╕дна ст╕на — тут був центр княжого групового портрета. Що ж на ньому зображувалося? Чи хто?

В╕дпов╕дно до поширених нин╕ г╕потез, ╤сус Христос — Цар Небесний, якому Ярослав п╕дносив модель Соф╕╖. Однак Над╕я Микола╖вна це припущення категорично спростову╓. Не в╕дпов╕да╓ воно тод╕шн╕й ментальност╕. Адже вс╕ розписи храму виконан╕ у контекст╕ ╕╓рарх╕чного ╓днання Церкви небесно╖, зображено╖ на ст╕нах, ╕ Церкви земно╖, тобто самих в╕руючих. Отже, розташування в╕руючих ╕ живопису в собор╕ в╕дпов╕дали одне одному. Княж╕ хори в середньов╕чч╕ доходили до ц╕╓╖ ж таки арки, яка не збереглася, ╕ п╕д час богослуж╕ння князь перебував якраз над центром портрета. Х╕ба ж можна було зобразити Царя Небесного ╤суса Христа п╕д ногами царя земного?

— По краях зах╕дно╖ ст╕ни, залишки яко╖ на меж╕ XVII—XVIII ст. розтесали у вигляд╕ п╕лон╕в, були зображен╕ князь (у кутку, що прилягав до п╕вденно╖ ст╕ни), з протилежного боку в╕д нього — княгиня, — поясню╓ Над╕я Н╕к╕тенко. — В╕д портрета князя залишилися фрагменти одягу та в╕дставлений уб╕к л╕коть. Князь н╕с модель храму — «╓русалим», у якому м╕стилися свят╕ дари. Про це св╕дчить малюнок голландського художника Абрагама ван Вестерфельда, який 1651 року в╕дв╕дав Соф╕ю Ки╖вську. «╢русалим» на малюнку не був моделлю Соф╕╖, це був п’ятибанний храм без сходових веж, т╕льки з одним рядом в╕дкритих галерей (а не з двома, як у Соф╕╖). Судячи з фундаменту Десятинно╖ церкви, саме ╖╖ модель н╕с князь. Князь ╕ княгиня були зображен╕ у царських шатах, ╕з коронами. Так вбраний Володимир на сво╖х монетах, так зображали Анну на л╕тописних м╕н╕атюрах. А ось Ярослав ╕ його дружина ╤рина царського сану не мали. Отже, на мою думку, тут зображений великий вх╕д до храму родини Володимира Святославича (князя з синами та княгин╕ з дочками), що символ╕зу╓ хрещення Рус╕. Ми з вами уявля╓мо це хрещення ╕накше: кияни у водах Дн╕пра, князь ╕ священнослужител╕ урочисто-показово хрестять св╕й народ... Однак це сприйняття сформувалося в нов╕тн╕ часи. Таких зображень давньоруська ╕конограф╕я не зна╓. Хоча хрестили вс╕х киян в один день, кожному дали християнське ╕м’я, на кожного поклали руку, бо ж хрещення — велике та╖нство церкви, ╕ндив╕дуальний акт. ╤ цю под╕ю символ╕чно в╕дображено в головн╕й фресц╕ Соф╕╖, де родина Володимира вт╕лю╓ Русь. Саме тому княжий портрет тут, на в╕дм╕ну в╕д ╕нших, розм╕щений у центр╕ храму, тод╕ як св╕тськ╕ портрети зображували т╕льки на перифер╕╖ храму або в нижн╕й зон╕ розпису, бо людина смертна, гр╕шна, нав╕ть цар ╕ вельможа. А тут вт╕лена ╕дея державного значення, сакральна ╕дея хрещення Рус╕ й р╕вноапостольност╕ князя Володимира. Граф╕то, датоване 1022 роком, привнесло нов╕ аргументи в г╕потезу Над╕╖ Микола╖вни: — Д╕ти князя на портрет╕ зображен╕ вже дорослими. А ми зна╓мо, що старший син Ярослава Мудрого, Володимир, народився т╕льки 1020 року, ╤зяслав — 1024 року тощо, а доньки — взагал╕ близько 1030 року. А на портрет╕ в Соф╕╖, який уже ╕снував 1022 року, княз╕вни зображен╕ п╕дл╕тками, а старша дочка — в головному убор╕ зам╕жньо╖ ж╕нки. Отже, це не доньки Ярослава, а його сестри. Сам Ярослав зображений серед син╕в Володимира.

Князя Володимира ╕ його дружину Анну прославля╓ не т╕льки головна фреска храму, а й ╕нш╕ зображення. Так, досить авторитетн╕ вчен╕ стверджували, що на фресках веж в╕дтворено подробиц╕ в╕зиту княгин╕ Ольги до в╕зант╕йського ╕мператора Костянтина Багрянородного та ╖╖ хрещення. Але чи було особисте хрещення Ольги под╕╓ю наст╕льки велико╖ державно╖ ваги, що його ув╕чнили б у головному храм╕ кра╖ни? Адже п╕сля хрещення Ольги Русь ще два десятки рок╕в залишалася язичницькою. На думку Над╕╖ Н╕к╕тенко, фрески опов╕дають про под╕ю, котра започаткувала хрещення вс╕╓╖ Рус╕, — а саме про укладення династичного шлюбу м╕ж князем Володимиром та в╕зант╕йською цар╕вною Анною. Фрески п╕вденно╖ (чолов╕чо╖) веж╕ прославляють Володимира, а п╕вн╕чно╖ (ж╕ночо╖) — Анну як засновник╕в християнсько╖ Ки╖всько╖ держави. Шлюбу передувало заручення в Царгород╕. Воно в╕дбулося на Святки, що добре простежу╓ться за давн╕ми джерелами: переговори м╕ж Володимиром ╕ братом Анни, Василем ╤╤ Болгаробойцею, велися саме на меж╕ 987 ╕ 988 рр., узимку, тобто на Святки. А на фресках зображено суто святочн╕ сцени в ╕мператорському палац╕ — коляди, боротьба ряджених. «Ряджен╕» тут — не давньоруський сюжет, а ритуальн╕ ╕гри, що ╕снували у В╕зант╕╖ ще з IV ст., ╕з час╕в готсько╖ варти на служб╕ в ╕мператор╕в. Р╕к у р╕к «готськ╕ ╕гри» в╕дбувалися в один ╕ той самий час — у н╕ч ╕з 1 на 2 с╕чня. А Ольгу приймали у палац╕ 9 вересня ╕ 18 жовтня, зимувати ж русам не дозволялося. Тут бачимо численн╕ сцени полювання, пов’язан╕ з╕ шлюбно-святочними обрядами, адже вес╕лля грали на Святки. У п╕вн╕чн╕й веж╕ зображено ритуальне вбивство ведмедиц╕ — елемент давн╕х вес╕льних обряд╕в. Кульм╕нац╕йн╕ ж сцени, на думку Над╕╖ Н╕к╕тенко, зображують прийом посл╕в Володимира на ╕подром╕ — форум╕ в╕зант╕йц╕в (п╕вденна вежа) ╕ коронац╕ю цар╕вни Анни перед заручинами (п╕вн╕чна вежа). Так освячу╓ться й прославля╓ться подружжя хрестител╕в Рус╕ ╕ династ╕я Рюрикович╕в. Недарма Анну давньоруськ╕ джерела величають «царицею», а Володимир, як уже згадувалося, поста╓ на монетах в убранств╕ кесаря — такий сан в╕н отримав, породичавшись ╕з ╕мператорами. Кр╕м того, варто згадати й одноф╕гурн╕ фрески Соф╕╖. Зображен╕ на них свят╕ — прообрази ╕ заступники, знову-таки, Володимира й Анни. Отже, хоч би куди ми поглянули в Соф╕╖, всюди в╕дчува╓ться образ замовника — Володимира Великого.

— Чому так важливо довести, що Соф╕я давн╕ша, н╕ж уперто вважають наш╕ ╕сторики? — каже Над╕я Микола╖вна. — По-перше, це в╕дновлення ╕сторично╖ справедливост╕. А по-друге, не секрет, що сьогодн╕ в рос╕йськ╕й науц╕ дом╕ну╓ концепц╕я, зг╕дно з якою державницький ╕мпульс сх╕дним слов’янам було дано з Новгорода, якому н╕бито належала ч╕льна роль у становленн╕ Ки╖всько╖ Рус╕. А насправд╕ наша Соф╕я набагато старша за Соф╕ю Новгородську, вона — символ дуже раннього оформлення державност╕, культури Рус╕. Зв╕дси все йшло, з Ки╓ва! Це важливо, ╕ про це ми повинн╕ говорити. Я не вважаю, що ми чимсь принижу╓мо Ярослава. Його д╕янь, ╖х ╕сторичного значення н╕хто не в╕дбере. ╤сторики ж мають бути неупередженими, дошукуватися ╕стини, вм╕ти визнавати сво╖ теор╕╖ помилковими з огляду на нов╕ незаперечн╕ докази.

Ми повинн╕ пишатися, що Соф╕я виникла ще за Володимира — хрестителя Рус╕. Якщо цю точку зору визнають у сусп╕льств╕, 2011 року ми зможемо святкувати тисячол╕ття Соф╕╖ Ки╖всько╖, ╕ це буде документоване тисячол╕ття, засв╕дчене самим собором. Треба в╕рити Соф╕╖!

Давньоруське минуле — лише один розд╕л багато╖ ╕стор╕╖ Свято╖ Соф╕╖. На меж╕ XVII—XVIII ст. храм вбрався у нов╕, бароков╕ шати, був кап╕тально в╕дремонтований ╕ перебудований. Проте «придворн╕» ╕сторики впродовж стол╕ть вол╕ли замовчувати, що новим обличчям собор завдячував ╤ванов╕ Мазеп╕. Опальний гетьман був ще й великим меценатом, в╕н в╕дреставрував ╕ побудував близько 20 кам’яних храм╕в. Багато зробив в╕н для Ки╓во-Печерсько╖ лаври, Соф╕╖... ╤ ось у наш╕ дн╕ — сенсац╕йна знах╕дка: в монументальному комплекс╕ Соф╕йського собору в╕дкрито внутр╕шню «палацову» церкву з ун╕кальними розписами, яку з легко╖ руки Над╕╖ Н╕к╕тенко назвали капелою Мазепи. У н╕й гетьман ╕ козацька старшина молилися, пот╕м п╕дн╕малися княжими сходами на хори. ╤ван Мазепа у всьому намагався насл╕дувати сво╖х попередник╕в ╕з династ╕╖ Рюрикович╕в, оск╕льки саме до них зараховував св╕й р╕д.

Капелу було присвячено Дванадцяти апостолам, а наст╕нний живопис прославляв ки╖вських р╕вноапостол╕в — князя Володимира та княгиню Ольгу, ки╖вського митрополита Михайла Сирина, який ╕з Володимиром хрестив Русь, а також ки╖вського митрополита-священомученика Макар╕я, чи╖ мощ╕ лежать сьогодн╕ у Володимирському собор╕. Ц╕ зображення були затонован╕ й переважно в такому стан╕ поки що перебувають нин╕. У 1961—62 рр. ╖х в╕дкрили, заф╕ксували ╕ закрили нейтральним тоном, вир╕шивши, що вони н╕бито не мають художньо╖ вартост╕. Т╕льки у 1980-т╕ роки було в╕дкрито в╕втарний живопис: у центр╕ — Спас на престол╕, п╕дтримуваному херувимами, а з бок╕в — дуже ц╕кав╕ зображення князя Володимира та княгин╕ Ольги.

«Ц╕ постат╕ — не випадков╕, — вважа╓ Над╕я Н╕к╕тенко. — Виявля╓ться, самого гетьмана величали новим Володимиром, ╕ не хто-небудь, а Феофан Прокопович, в╕домий церковний ╕ громадський д╕яч, який був сподвижником Мазепи, доки той не «зрадив» Петра ╤, за що й п╕ддався анафем╕. Але Мазепа б
Дуля укра╖нського народу наск╕льки розпухла в кишен╕, що цей народ ╖╖ не може витягнути, щоб показати влад╕.
Пов╕домлень: 94
19.05.2008 16:51
ДО РЕЧ╤, ЩОСЬ МЕН╤ ЗДА╢ТЬСЯ, ЩО ЗА МУДРОГО ПРОГОЛОСУВАЛА ГУРТОМ ВСЯ ПАРТ╤Я РЕГ╤ОН╤В (ТИПУ РЕГ╤ОНАЛ ЯН ТАБАЧНИК - АДВОКАТ ЯРОСЛАВА). БО ЩОСЬ ЗАНАДТО ВЕЛИКИЙ В╤ДРИВ В╤Д ДРУГОГО М╤СЦЯ.
Дуля укра╖нського народу наск╕льки розпухла в кишен╕, що цей народ ╖╖ не може витягнути, щоб показати влад╕.
Пов╕домлень: 43
19.05.2008 19:11
Мабуть,Ринат Ахметов Ц╕лу н╕ч в╕дправляв СМС за Ярослава!Але, яц╕лком згоден з результатом
Пов╕домлень: 1388
20.05.2008 1:02
- Кто считает талантливого кардиохирурга мясником - сам нуждается декомпрессинной трепанации черепа.

Мы не режим -- мы оперируем сказал "оператор" и отрезал опендицит
Родина моя
Скорбна и нема...
Родина моя,
Ты сошла с ума.
Игорь Тальков
Пов╕домлень: 14
20.05.2008 12:50
От того доволен или нет результатами голосования, ничего не изменится. Есть мнение людей, которые высказали свое отношение к тем, кого они считают великими. И это надо принять за факт свершившийся. Мы можем только анализировать почему так проголосовали. Я лично голосовал за Богдана, но мнение большинства Ярослав Мудрый. Говорят, что он не был украинцем. Говорят, что и мой предок в 17 веке тоже не был украинцем. Украинец это я. А я тогда откуда? Глупость. Начиная с сына Святослава - Владимира в жилах князей Киевских текла кровь народа проживавшего на этой земле. Народ этот есть, только имя его и историю бесстыдно забрали. Но он это помнит до сих пор. Пока стоит Киев, Москва может называться третьим, четвертым, десятым Римом, но исторически ей никогда не стать матерью городов русских. Вот это подтвердило голосование.
Пов╕домлень: 18
20.05.2008 13:54
Как вы думаете, будут ли помнить Бандеру через тысячу лет?
Всякое дельное замечание задевает. (Стендаль)
Пов╕домлень: 2165
20.05.2008 14:09
синик,

нет.
Пов╕домлень: 14
20.05.2008 17:55
valera

Думаю, что отчасти. Почему? История знает множество эпизодических случаев борьбы народа за его права и свободы. Но в истории остаются только люди, которых приняла вся нация. Конечно штрих в истории будет. Мы ведь можем прочесть в словаре про любого гетьмана Украины, но не всех их помним. Просто не прошло достаточно времени. Слишком проявляются следы старого советского государства и Бандера является ярким представителем борьбы с этим государственным строем. Когда все утрясется и мы выйдем на более высокий уровень государственного объединения, тогда и необходимость в Бандере, как лидере отпадет. Но это только мое мнение.
Пов╕домлень: 43
20.05.2008 20:47
Валера!Я з тобою згоден.Просто Укра╖на йще молода держава,╕ ╖й потр╕бн╕ геро╖.А Бандера не поганий кандидат для цього.
« < 1 2 3 4 > »